Hírek

2014. november 06., 07:49Átadták a kistérségi térfigyelő kamerarendszert

Az ünnepélyes átadáson jelen voltak: Pintér Szilárd Dombóvár és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás Elnöke, Vég Lajos r.alezredes, a Dombóvári Rendőrkapitányság Vezetője, Stier József Kocsolai Polgárőr Egyesület. és Zádori József a Dalmandi Polgárőr Egyesület vezetői.

Összefoglaló a Dombóvári járás területén megvalósuló közterületi térfigyelő kamerarendszer kapcsán

Több éve terveztük a Dombóvári kistérségben a közbiztonsági szolgáltatások kistérségi szintű megszervezését, amelynek eredményeként létrejöhet a kistérség teljes területét lefedő biztonsági rendszer.
Szinte minden településen létező közbiztonsági probléma a besurranó tolvajok megléte, a lopások, a betörések, az utcai árusok zaklatásai. Általános probléma az egyedül élő idős emberek kiszolgáltatottsága is. A közterületi rongálások (buszmegállók, játszóterek, kertberendezési tárgyak) szintén több önkormányzatnak jelentenek napi szinten gondot.
A 35/2013. (V.22.) VM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások jogcím keretében nyílt lehetőség pályázat benyújtására 2013 őszén. A dombóvári kistérség térfigyelő kamerarendszerének kiépítésére két civil szervezet nyújtott be pályázatot: a Dalmandi Polgárőr Egyesület és a Kocsolai Polgárőr Egyesület. Mindkét pályázat 100%-os támogatási intenzitású, vissza nem térítendő támogatást nyert. A beruházási összeg mintegy 30 millió Ft.

A megvalósítási helyek a következők:
Dalmandi Polgárőr Egyesület pályázata esetében: Attala, Csibrák, Dalmand, Döbrököz, Gyulaj, Jágónak, Csikóstőttős, Kapospula községek,
Kocsolai Polgárőr Egyesület pályázata esetében: Kaposszekcső, Kocsola, Kurd, Lápafő, Nak, Szakcs, Várong községek.

A beruházást a közbeszerzési eljárás nyertese, a Tamasinet Kft. valósította meg. A pályázatok keretében minden településre két kamera került kihelyezésre (Lápafőre 1 db), illetve egy központi szerverszoba került kialakításra a térségben. Az AXIS speed doom kamerák 360°-ban forgathatóak, dönthetőek, 29 szeres optikai zoom-mal rendelkeznek. A kiépített kistérségi rendszer távolról vezérelhető, alap őrjárat funkcióval is rendelkezik, bővíthető, illetve a szomszédos kistérségi (tamási) rendszerekkel kompatibilis.

A megvalósítás valós együttműködésen alapul: a pályázatot benyújtó civil szervezetek együttműködési megállapodást írtak alá a kistérségi önkormányzatokkal. Az üzemeltető a Dombóvár és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás. A kamerarendszer működtetője, kezelője -a törvényben foglaltaknak megfelelően- a Dombóvári Rendőrkapitányság.

Projektünk előnyei
A projekt eredményeként elérhetővé vált a Dombóvári kistérség településein a teljes térfigyelő kamerás lefedettség, mely a közbiztonságot nagyban javítja.
A térfigyelő rendszer használatával nem szükséges minden sarokra egy rendőrt állítani, így javul a rendőrség hatékonysága, valamint csökken a leterheltsége is. Ez gyorsabb és olcsóbb megoldás, mint a rendvédelmi szervek létszámát emelni, illetve a rendőrök képzését, illetményét és munkakörülményét biztosítani.
Biztosított a köz védelme. A fejlesztést követően a közterületeken létrejött vagyontárgyak, természeti értékek, esetleges személy elleni bűncselekmények felderítése, illetve megelőzése hatékonyan megtörténik.
A közbiztonsági fejlesztés valós gazdasági vagy társadalmi igényt elégíti ki. A projekt hozzájárul a jogosult településeken a gazdasági és társadalmi fejlődéshez: A közbiztonsági térfigyelő kamerák preventív visszatartó ereje, bűnmegelőző hatása már sok helyen bizonyított. Az utcai erőszak, az autólopások, a besurranások, a falfirkálások és a rongálások a megfigyelt területekről kiszorult a meg nem figyelt területekre. A térfigyelő kamerarendszerek ezen kívül hozzájárultak a bankrablások számának csökkenéséhez is.
A bűnöző szakma is racionálisan gondolkodik, és kockázatelemzést készít: oda megy, ahol a várható haszon reményében a legkisebb a lebukás esélye.


« Vissza az előző oldalra!

Csikóstőttős Község Önkormányzata - Magyar