Hírek

2014. szeptember 18., 12:28Csikóstőttős egy szép, vendégcsalogató falu

Ezt írták rólunk:

A civil szervezetek működése nélkül elképzelhetetlen a fejlődés – vallja Pintér Szilárd, Csikóstőttős polgármestere. Az elmúlt évek eredményei bizonyítják, mennyit ér a közös cél és erőfeszítés.

Folyamatos fejlődés szemtanúi lehettek az elmúlt években a Csikóstőttősön élők. Ahogy azt Kreb Imre, a Német Magyar Kulturális Egyesület elnöke nemrégiben a Csikóstőttősiek XII. Baráti Találkozóján mondta: a hagyományokhoz hűen, ebben az évben is be tudtak számolni valami új eredményről. Idén ez az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér kialakítása volt, amelynek avatóját a találkozóra időzítették.

 

Az IKSZT létrehozását fontos lépésnek nevezte Pintér Szilárd polgármester. Mint mondta, 30 millió forintot fordítottak a beruházásra, amely magában foglalta a Pajtaszínház felújítását, irodák kialakítását, az épületegyüttes szigetelését és a nyílászárók cseréjét.

A polgármester azonban ennél távolabbra is visszatekintett. Felidézte a 2010-es esztendőt, amikor a Hábi és a Baranya csatorna által határolt település mélyen fekvő utcáit árvíz öntötte el – abban az évben háromszor. Akkor elhatározták, tovább már nem odázható feladat az árvízvédelmi funkciót is betöltő kerékpárút megépítése. A Kaposszekcsőig húzódó és a dombóvári szakaszhoz is kapcsolódó útvonal tavaly év végén készült el, és a tapasztalatok alapján nem hiába. Szerencsére víz eddig nem ostromolta a töltést, a kerékpárosok azonban szép számmal használják az utat.

 

Szívesen használják a Kaposszekcsővel összekötő kerékpárutat Szívesen használják a Kaposszekcsővel összekötő kerékpárutat

A település külterületén kialakított horgásztavat és annak környékét ugyancsak az elmúlt évben vehették birtokukba a horgászok és a kirándulni vágyók. A rekreációs tó létrehozására azzal a céllal pályázott a Csikóstőttős Faluszépítő Egyesület, hogy megteremtsék a horgászturizmus feltételeit. Jelenleg negyven horgász tölti rendszeresen az idejét a vízparton, a szalonnasütők miatt pedig azok számára is kitűnő kikapcsolódási hely, akik nem csak halfogásra vágynak. A vendégcsalogató helyszínek számát gyarapítja a község határában felépített kilátó és az előtte elterülő Kneipp taposó is. Sőt, sikerült értékesíteni a Csikóstőttőshöz tartozó két üdülőterületen kijelölt közművesített építési telkek mindegyikét.

 

A kilátó nemcsak látványosság, összejövetelek helyszíne is A kilátó nemcsak látványosság, összejövetelek helyszíne is

Ugyanakkor Pintér Szilárd szerint az is rendkívül lényeges, hogy a településnek legyen népességmegtartó ereje. A falu infrastruktúrája a csatornahálózat néhány évvel ezelőtti kiépítésével teljessé vált, valamennyi út szilárd burkolatú, a középületek és a közterek rendezettek. A mederlapozásnak köszönhetően megoldódott a Szabadság utca és a Fő tér felszíni vízelvezetése, jelenleg pedig folyamatban van a belterületi vízrendezés második üteme – tette hozzá a polgármester. A jövő egyik legfontosabb zálogának azonban az óvoda és az alsó tagozatos óvoda működését tartja a településvezető, ezért mindent megtesznek az intézmények megőrzéséért és minden évben igyekeznek valamilyen felújítást is megvalósítani. Most például a tornacsarnok korszerűsítése esedékes. A közelmúltban lehetővé vált a felújítás a polgármesteri hivatalban is, így ott a vizesblokk szépült meg, közterületen pedig járdafelújítás történt.

 

A falu magyar és sváb kincseit Értéktár őrzi az IKSZT-ben A falu magyar és sváb kincseit Értéktár őrzi az IKSZT-ben

– A civil szervezetek közreműködése nélkül a fejlődés elképzelhetetlen lenne – hangsúlyozta Pintér Szilárd. A Faluszépítő Egyesület, a Német Magyar Kulturális Egyesület, a nyugdíjas klub mind-mind aktívan kiveszik a részüket a falu közösségi életének alakításából. A polgármester arra is joggal lehet büszke, hogy tavaly kiérdemelte az önkormányzat az Idősbarát díjat, és bízik benne, hogy a tíz éve tartó fejlődés folytatódhat.

 

A Baráti Találkozón a Német Nemzetiségi Tánccsoport lépett fel A Baráti Találkozón a Német Nemzetiségi Tánccsoport lépett fel
A találkozón látni, érezni lehetett az emberek együvé tartozását

A kiszámíthatóságot jelentik a településen az évről évre rendszeresen visszatérő rendezvények – vélekedik Pintér Szilárd polgármester. Ilyen állandó esemény a májusi falunap, a majd a lecsófőző fesztivál, az idősek adventje, illetve az esztendő zárásaként a szilveszteri futás, no és persze a nemrégiben megtartott Csikóstőttősiek Baráti Találkozója, amely hajdan osztálytalálkozóként indult. Az idei rendezvényen az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér avatásaként dr. Pálos Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke mondott köszöntőt, azt hangsúlyozva, hogy világunkban mintha elvesztek volna az emberi kötődések, itt azonban látni, érezni az emberek együvé tartozását. Az ünnepségen nyílott kiállítása Szatmári Juhos László szobrászművésznek, alkotásait Bognár Attila, mohácsi plébános ajánlotta a megjelentek figyelmébe. A folytatásban a Német Nemzetiségi Tánccsoport műsorát, valamint operett gálát láthatott a közönség, este pedig bállal búcsúztatták a nyarat.

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/csikostottos-egy-szep-vendegcsalogato-falu-571023


« Vissza az előző oldalra!

Csikóstőttős Község Önkormányzata - Magyar