Hírek

2019. július 23., 11:57 Csikóstőttősi Német Nemzetiségi Önkormányzat a „Hagyományok ösvényein” nemzetiségi tábor” NEMZ-TAB-19-0018

A Csikóstőttősi Német Nemzetiségi Önkormányzat a „Hagyományok ösvényein” nemzetiségi tábor” című NEMZ-TAB-19-0018 azonosító számú pályázata 600.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. Támogató a Miniszterelnökség kezelő szerveként eljáró Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

A nemzetiségi népismereti, hagyományőrző tábor helyszíne Egyházaskozár volt. A projektben résztvevő gyermekek 2019. június 17. és 21. között színes programokon vettek részt, melynek során a kisebbségben élők körében az összetartozás ereje nőtt.

A táborban résztvevő gyermekek iskolai kereteken kívül, egy számukra új környezetben, játékos módon sajátították el a német nyelvet, ez által fejlesztve a már megszerzett tudásukat, továbbá megismerték hagyományaikat, szokásaikat, kultúrájukat. Kitűzött cél volt a hátrányos helyzetű gyerekek integrálása is, a közösségbe.

A tábor időtartama alatt a gyermekek minden nap német nyelven is kommunikáltak a különböző játékok segítségével, ez által is elmélyítve az év közben tanultakat.

A kísérők színes és változatos programokat szerveztek a táborozóknak, ahol fokozatosan ismerkedhettek meg a német hagyományokkal, szokásokkal. Megismerkedtek különböző nemzetiségi versekkel, mondókákkal, játékokkal. Készítettek hagyományos nemzetiségi ételeket, valamint a nemzetiségi tánc is elősegítette a táborozók számára a német nemzetiségi kultúra megismerését, így a kisebbségben élők között az összetartozás ereje, és identitástudata nőtt.

A tanulók ez alatt az együtt töltött idő alatt különböző irányított szabadidős programokon, kézműves foglalkozásokon is részt vehettek. Többek között íjászkodtak, megismerhették a táborban élő állatokat, lovas kocsizhattak. Több alkalommal élvezték a táncházat is a táborozók, melyet a tábor pedagógusai szerveztek számukra. A kézműves foglalkozás keretein belül érdekes bőr-, és nemez tárgyakat készíthettek. Részt vettek a „Holdfénytúrán”- éjszakai sétán az erdőben.

 

Közös strandoláson is voltak Bonyhádon, a gyermekek nagy örömére.

 

A sikeresen lebonyolított tábor jó alkalom volt, hogy Csikóstőttős település fiataljai megismerjék és ápolják hagyományaikat, nyelvüket, kultúrájukat.


« Vissza az előző oldalra!

Csikóstőttős Község Önkormányzata - Magyar