Hírek

2016. szeptember 13., 08:06Csikóstőttősön is alakult települési mentőcsoport

Szombaton tartották a Kapos Mentőcsoport ismétlődő, illetve a Csikóstőttősi települési mentőcsoport rendszerbeállító és minősítő gyakorlatát.

A kétévente ismétlődő gyakorlat célja a mentőszervezet árvízi és vízi mentési képességei szakmai követelményének ismétlése gyakorlati feladatok végrehajtásával. A Kapos Mentőcsoport 2013-ban alakult, nemzeti minősítő gyakorlatukra 2014 őszén került sor, ezt követően kétévente ismétlődő gyakorlaton kell bizonyítaniuk, hogy képesek vállalt feladataik ellátására, úgy, mint vízszivattyúzás, homokzsákolás, kimenekítés-kitelepítés megszervezése és végrehajtása, lakosság ellátásának segítése, vagy akár ideiglenes befogadó helyek aktiválása.

A gyakorlat az elméleti felkészítés és a csikóstőttősi mentőcsoport tagjainak ünnepélyes eskütételét követően több helyszínen zajlott párhuzamosan, melyek során nyúlgátat építettek, töltést magasítottak, buzgárelfogást hajtottak végre, és bajba került személyt mentettek vízből.

Az első kárhelyszínen a vízből mentést és a drón használatát gyakorolták a mentőcsoport tagjai, melyben a Viharmadár Egyesület tagjai is segítségükre voltak. Egy horgász jelentette be, hogy a dombóvári Tüskepusztai horgásztóban egy személy kenujával felborult, és a rendkívüli viharos időjárás következtében elsodródott. A mentőcsoportok tagjai nem haboztak, azonnal csónakba pattantak, és a bajba jutott ember segítségére siettek, a csónakba emelték és kieveztek vele a partra.

Dombóvár és Dalmand térségében rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott viharos erejű széllökések kíséretében. A sok eső miatt a Leperdi, a Faluberki, a Szentkúti és a Borjádi árok vízszintje megemelkedett, és a befogadó Kis-Konda patakon lévő Tüskepusztai horgásztó zsilipje, valamint árapasztója nem tudja levezetni a tóba érkező vízmennyiséget. Az emelkedő vízszint miatt a mentőcsoport tagjainak töltésmagasítást kell végrehajtaniuk a második helyszínen.

A folyamatos esőzés és az ebből kialakuló vízszintemelkedés miatt, a vízügyi szakemberek vizsgálata alapján a töltés egy ponton meggyengült, ezért a gát védelme érdekében bordás töltésmegtámasztást kellett alkalmazni. Ráadásul a gát környezetében szivárgásokat tapasztaltak, ezért elfogó medence kiépítése és a szivárgó víz folyamatos visszaszivattyúzása vált szükségessé.

A kárhelyszíneken a Kapos Mentőcsoport tagjai mellett a csikőstőttősi települési önkéntes mentőcsoport tagjai is teljesítették a feladatokat, és megfeleltek a rendszerbe állító és minősítő gyakorlatukon, így mától Csikóstőttős lakói is még nagyobb biztonságban érezhetik magukat. Az önkéntes települési mentőcsoportok megalakításának célja egyrészt, hogy a települést leginkább veszélyeztető hatások, mint a rendkívüli időjárás, az ár-belvíz elleni védekezés gyorsabbá és hatékonyabbá tudjon válni, másrészt nem titkolt szándék az önkéntesség minél szélesebb körű kiterjesztése is.

Közösségi szolgálatukat a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltségnél töltő diákok is részt vettek a mai gyakorlatokban, segítettek a homokzsákok megpakolásában, az egyes helyszínek biztosításában.


« Vissza az előző oldalra!

Csikóstőttős Község Önkormányzata - Magyar