Hírek

2019. január 03., 14:00Fagykár elleni védekezés

TUDTA ÖN, HOGY...

-a vízmérő elfagyások többsége a nem kellő gondosság miatt következik be?

-a vízmérő rendszeres ellenőrzése és a házi ivóvíz hálózat karbantartása a Felhasználók feladata? -a vízmérő elfagyása a mérő meghibásodását és vízelfolyást eredményezhet?

-a vízmérőcsere és az elfolyt víz költsége a Felhasználókat terheli?

-évente több tízezer vízmérő fagy el és millió liter víz folyik el emiatt?

UGYE ÖN SEM SZERETNÉ, HOGY A FAGYOTT VÍZMÉRŐJE MIATT A VÍZZEL EGYÜTT A PÉNZE IS ELFOLYJON?

KÉRJÜK, HOGY A KÁROK ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN A SZÜKSÉGES INTÉZKEDÉSEKET ÖN IS TEGYE MEG, HISZEN A VÍZMÉRŐK RENDELTETÉSSZERŰ MŰKÖDTETÉSE KÖZÖS ÉRDEKÜNK!

A vízmérőelfagyás megelőzése érdekében javasoljuk, hogy Ön is GONDOSKODJON AZ ALÁBBIAKRÓL:

  • Pótolja a hiányzó aknafedlapot, vagy cserélje, ha sérült, mert a fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, így ezek védelme különösen fontos!
  • Ellenőrizze a lebúvónyílást záró aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását! Javasoljuk az aknafedlapot hőszigetelő anyaggal ellátni, hogy ne maradjanak hézagok, ahol a kinti hideg levegő az aknába áramolhat.
 

A télen nem lakott épületeknél a legbiztosabb módszer a TELJES VÍZTELENÍTÉS, így fontos az alábbi teendők elvégzése:

  • Az esetleges vízelfolyások megelőzése érdekében a nyaralók esetén a téli, használaton kívüli időszakra a házi vezetékhálózaton elhelyezett víztelenítő szerelvények segítségével víztelenítsen, és a vízmérő előtti, közterület felé eső csapot is zárja el!
  • Nyissa ki és hagyja nyitva a kertben, épületben található csapokat és engedje le a berendezésekből (pl.: bojler, WC tartály, stb.) a vizet.

• A vízmérőakna belső felületét megfelelő szigeteléssel javasoljuk ellátni. A szigetelés az akna mennyezetére és az oldalfalakra is javasolt, az aljzatot azonban hagyjuk szabadon. A szigetelőanyag tekintetében fontos, hogy az nedvesség hatására se veszítsen a szigetelőképességéből.

 

Fordítsa a megfelelő állásba a vízmérő utáni víztelenítő csapot és engedje le a házi vezetékhálózatból a maradék vizet.

A télen nem használt ingatlanokat rendszeres időközönként ellenőrizze az esetlegesen bekövetkező meghibásodások mielőbbi észlelése érdekében.


« Vissza az előző oldalra!

Csikóstőttős Község Önkormányzata - Magyar