Hírek

2013. április 26., 09:29 "Közbiztonság növelését szolgáló fejlesztések megvalósítása"

A belügyminiszter 4/2012. (III.1.) BM rendelete, az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésekhez kapcsolódó támogatások "Közbiztonság növelését szolgáló fejlesztések megvalósítása" jogcím keretében nyílt lehetőség pályázatot benyújtani az önkormányzatoknak, az elektromos kerékpárok beszerzésére.

 

A dombóvári kistérség 14 települési önkormányzata (Attala, Csibrák, Csikóstőttős, Dalmand, Döbrököz, Gyulaj, Jágónak, Kapospula, Kocsola, Kurd, Lápafő, Nak, Szakcs, Várong) pályázott sikeresen, ahol 80, illetve 90%-os támogatás és 10, illetve 20 %-os saját forrás biztosítása mellett került beszerzésre településenként egy-egy Comfort elektromos kerékpár. Az elektromos kerékpárok a Dombóvári Rendőrkapitányság szakmai javaslata alapján kerültek kiválasztásra, melyek a kmb-s szolgálat javítása érdekében kerültek beszerzésre. Az önkormányzatok használatra átadták az elektromos kerékpárokat a Dombóvári Rendőrkapitányság részére. A pályázat tartalmazta az elektromos kerékpárok biztonságos tárolásának kialakítását is.

 

A körzeti megbízotti szolgálat nagyrészt közterületi szolgálatot jelent, melyet javarészt gépjárművel, illetve gyalogosan lát el a körzeti megbízott.

A szolgálatot teljesítő megbízott szolgálatonként minimum 2 órát kell, hogy közterületen töltsön, a közterületen elkövetett bűncselekmények, illetve szabálysértések visszaszorítása céljából. Ezen feladatának ellátását teszi majd könnyebbé és hatékonyabbá az elektromos kerékpárral történő szolgálatellátás, hiszen kerékpárral közlekedve közvetlenebb kapcsolatot tud tartani a településen élő lakosokkal a körzeti megbízott. Gépkocsival történő járőrözés esetén ez a kapcsolat nincs meg, ezen kívül a körzeti megbízottak által használt járműveknek nincs rendőri jellege sem.

A jármű használatával a gyalogos szolgálat nagymértékben kiváltható, a körzeti megbízott nagyobb területet képes bejárni a meghatározott időtartam alatt.

 

Önkormányzataink fontosnak tartják a közrend és a közbiztonság védelmének biztosítását, színvonalának javítását. Az eredményesség miatt folyamatos az együttműködés a Rendőrkapitánysággal, valamint térségünk polgárőr szervezeteivel is.

 

Projektünk társadalmi előnyei

A projekt hozzájárul településünk gazdasági és társadalmi fejlődéshez:

A fejlesztést követően a lakosság biztonságérzete nő, ezáltal az elvándorlás mértéke csökken.

A körzeti megbízott felszerelése elektromos kerékpárral preventív visszatartó erejű, bűnmegelőző hatása már bizonyított. A bűnöző szakma is racionálisan gondolkodik, és kockázatelemzést készít: oda megy, ahol a várható haszon reményében a legkisebb a lebukás esélye.

A projekt hozzájárul településünk/térségünk kulturális, környezeti, épített örökségi értékeinek megőrzéséhez: preventív visszatartó erő.

A program védi és megőrzi a természeti, környezeti és épített értékeket, hozzájárul a település műszaki-fizikai állományának megújításához és az épített környezet védelméhez.

A projekt a dombóvári kistérség valamennyi településének fejlődése szempontjából fontos, hisz a dombóvári kistérség 14 települési önkormányzata pályázott az elektromos kerékpár beszerzésére, a körzeti megbízottak számára.

A közbiztonság megteremtése nemcsak az itt élők számára fontos, hanem a betelepülő vállalkozások számára is.

 

Egyéb gazdasági előnyök

Az elektromos kerékpár üzemeltetése rendkívül olcsó, kb. 3 Ft/km abban az esetben, ha az akkumulátor elhasználódását is figyelembe vesszük.

Nincsenek járulékos költségek (biztosítás, műszaki vizsga, adó) sem.

Rendkívül környezetbarát és a tárolása is könnyebben megoldható.


« Vissza az előző oldalra!

Csikóstőttős Község Önkormányzata - Magyar