Hírek

2018. november 08., 13:49Túraútvonal köti össze a helyi látványosságokat

Csikóstőttős a kisebb községek közé tartozik, mintegy nyolcszázan lakják. Ugyanakkor számos természeti értékkel és gazdag kulturális örökséggel rendelkezik. A szépen karban tartott helység számos látogatót vonz, elsősorban a környékbeli iskolákból és településekről. Dombóvár felől természetközeli túra keretében kerékpárúton is elérhető.
 
 

A község önkormányzata, Pintér Szilárd polgármester vezetésével, hatékonyan épít a már meglévő alapokra. A turisztikai adottságok továbbfejlesztésére és új attrakciók létrehozására Csikóstőttős rendszeresen új forrásokat keres. Tavalyelőtt a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című, hazai és EU-s támogatású TOP-os pályázaton több mint 105 millió forintot sikerült nyerni. Azóta Csikóstőttősön átfogó turisztikai fejlesztés valósult meg több helyszínen. A horgásztónál Tóparti Pihenő épült férfi és női, valamint mozgáskorlátozottak által is használható vizesblokkal és egy fedett közösségi térrel. Megújult a Hét Patak Gyöngye Natúrparkhoz tartozó, a falu legmagasabb pontján 2011-ben átadott Kilátó, akárcsak a Kneipp taposó: utóbbi ökoturisztikai látványosság egy aromaterápiás kerttel és négy kültéri fitnesz játszótéri elemmel bővült. Ezeket a helyszíneket túraútvonal köti össze.

A tervezet harmadik, legjelentősebb eleme a múlt hét végén, szombaton délután valósult meg. Az önkormányzat tavalyelőtt vásárolta meg azt az üresen álló ingatlant, mely immár – új köntösben – mint a helyi Hagyományok Háza várja a közönséget. Az 1938-ban, hagyományos német stílusban épült lakóházat eredeti állapotában sikerült helyreállítani, a pajta nagyobb része is megújult. A látványos kemencét egy erdélyi iparosember készítette. Az épületben a település hagyományait, mezőgazdaságát, konyhaművészetét és mindennapi életét kiállítás mutatja be, továbbá Károlyi András festő és grafikusművész állandó tárlata is itt kapott helyet. A lakóházban interaktív eszközökkel felszerelt, előadások és konferenciák megtartására alkalmas oktatóterem is található.


« Vissza az előző oldalra!

Csikóstőttős Község Önkormányzata - Magyar