Hírek

2017. június 07., 13:18Turisztikai céljaik elérését várják

A falu kulturális és természeti értékeire alapozva, pályázati támogatással fejleszt a csikóstőttősi önkormányzat.
A falu kulturális hagyományainak ápolására és turisztikai vonzerejének komplex fejlesztésére nyert az önkormányzat több mint 105 millió forintot TOP-os pályázaton. Pintér Szilárd, Csikóstőttős polgármestere elmondta, hogy kulturális és természeti értékeikre alapozva alakították ki a fejlesztési terveket, három fő fejlesztési területet kijelölve. Az attrakciókat egy túraútvonalra szeretnék felfűzni. Az egyes állomásokat modern információs táblák jelzik majd, amelyek a terület élővilágáról és a további kirándulási lehetőségekről adnak tájékoztatást az arra járóknak.

A fejlesztés első eleme a kulturális örökség turisztikai hasznosítása. Ez a Hagyományok házának kialakítását foglalja magában. Az e célra kijelölt ingatlant a Német-Magyar Kulturális Egyesülettől szeretné megvásárolni az önkormányzat és a szervezettel együttműködve felújítani, majd berendezni azt. Újszerű, látogatóbarát módon mutatnák be a település sváb hagyományait, a mezőgazdaságot, a gasztronómiát, a mindennapi életet. Az állandó kiállítás mellett előadások, foglalkozások megtartására is alkalmas lenne a hely.

A második elem a horgászturizmus erősítése, a már meglévő, mesterséges horgásztó infrastrukturális feltételeinek javításával. A tó lenne a csikóstőttősi nordic walking túraútvonal egyik állomása, illetve helyi rendezvények helyszíne. Vizesblokkot, valamint egy tóparti pihenőt szeretnének kialakítani a parton, kisebb fedett közösségi térrel és egy főzőhellyel. Csikóstőttős a Hét Patak Gyöngye Natúrpark Egyesület tagja, így az ökoturisztikai fejlesztések részeként valósulhat meg a harmadik elem, amely a natúrpark fejlesztését jelenti. Egyrészt a kilátót, másrészt a Kneipp-taposót szeretnék bővíteni, és egy felnőtt játszóteret kialakítani négy szabadtéri fitneszeszközzel. Mindez kapcsolódik a térség más turisztikai elemeihez, így a Gunarasi fürdőhöz is.

Együttműködés a cél érdekében

A fejlesztés eszközbeszerzéssel együtt valósulna meg. A Hagyományok háza esetében szükség van nemcsak beltéri bútorokra, hanem a bemutatást segítő eszközök megvásárlására is. Többek között a digitalizált régi fotókat és a sváb hagyományokat bemutató kisfilmet szeretnék monitorokon levetíteni, illetve vitrineket beszerezni. De az akadálymentesítésre is gondolnak. A tóparti pihenőnél kültéri bútorok szükségesek, a kilátó falára pedig egy elektronikus táblajátékot és egy kockaforgatót terveznek a gyerekek számára. Mindemellett a nordic walking botok bérlését is lehetővé teszik.

Pintér Szilárd szerint a komplex fejlesztés gazdaságélénkítéssel járna, hiszen a térségbe látogató turisták számának emelkedését eredményezné, továbbá a helyi foglalkoztatás növekedése is várható. A megvalósítás során többféle együttműködési és partnerségi megállapodást kötnek a járásbeli településekkel, a nagyobb szálláshelyet biztosító vállalkozásokkal és a civil szervezetekkel.


 


« Vissza az előző oldalra!

Csikóstőttős Község Önkormányzata - Magyar