Hírek

2015. augusztus 10., 15:32Új irodát avattak Csikóstőttősön

Új irodát avattak Csikóstőttősön

 

 

Országosan is példaértékű együttműködés, összefogás a Bonyhádi és Dombóvári járás településeinek fejlődése érdekében

Augusztus 05-én került átadásra a Tolnai Hármas Összefogás Vidékfejlesztési Szövetség és a Kapos-menti Terület-és Vidékfejlesztési Társulás közös irodahelyisége. Az új fejlesztő szervezet, a helyi fejlesztési ügynökség fő feladata a forrásszerzés a Bonyhádi és a Dombóvári járás települései, vállalkozói és civil szervezetei részére. Az ünnepélyes avatáson közel ötvenen vettek részt, a térség területfejlesztési szereplői mind a két térségből (Bonyhádi és Dombóvári járás) képviseltették magukat.
Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, köszöntőjében arról beszélt, hogy a rendkívül fontos, hogy a települések együttműködve a gazdasági és civil szereplőkkel együtt fejlesszék a térséget és kérjenek szakmai segítséget, ha kell lobbi támogatást is azoktól a politikusoktól, döntéshozóktól, akiknek feladata többek között a helyi emberek segítése, a szolgáltatások fejlesztése, az „élhető vidék” megteremtése. Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke avatóbeszédében kiemelte a két térség összefogásának jelentőségét. Elmondta, hogy szinte minden ember, minden szervezet életében elérkezik az a pillanat, amikor valakivel szövetséget köt egy új, egy jobb élet reményében. A most létrejött közös helyi fejlesztési ügynökség a két járás fejlesztéseinek elősegítője, motorja lesz és egyszerre tudja majd a területfejlesztési és a vidékfejlesztési forrásokat pályázati úton lehívni a települési célok megvalósításához. A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnökeként megígérte, hogy ehhez a munkához a Tolna Megyei Önkormányzat is minden segítséget megad majd a jövőben, hiszen az Önkormányzat célja is az, hogy Tolna megye és annak települései a következő években jelentősen fejlődjenek.

A Csikóstőttős Szabadság utca 1. szám alatti épület felújítása 2014 őszén készült el pályázati támogatással, egy közel húsz éves tudatos fejlesztési folyamat részeként. Vidékfejlesztési forrásból, a vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások körében, az integrált közösségi és szolgáltató tér kialakítására és működtetésére igénybe vehető jogcímre benyújtott sikeres pályázat tette lehetővé e közösségi tér kialakítását. Most nyílt lehetőség arra, hogy a két szervezet beköltözésével az épületet megtöltsük tartalommal.

Széles körű együttműködés, összefogás valósul meg térségünkben a 2014-2020 közötti finanszírozási időszak LEADER és más ágazati operatív programok forrásainak tervezésére, melyet e közös iroda is erősít. Az együttműködés célja, hogy a két térség (Bonyhádi és Dombóvári járás) települési önkormányzatai, vállalkozásai, civil szervezetei széles körben támogatáshoz jussanak, a fejlesztési források a leghatékonyabban kerüljenek felhasználásra.

A Tolnai Hármas Összefogás Vidékfejlesztési Szövetség, mint a területileg illetékes LEADER szervezet, a vidékfejlesztési és a LEADER források menedzselésében szerzett már érdemeket. Az akciócsoport kiemelt feladata térség vidékfejlesztési stratégiájának kialakítása. További megbízatás a rendelkezésre álló vidékfejlesztési források helyben, helyi pályáztatás útján történő szétosztása olyan projektekre, amelyek ezen – helyben kialakított – stratégiával összhangban állnak.

A Dombóvári járás vidéki települései a terület-és vidékfejlesztési források hatékony lehívása érdekében hozták létre a Kapos-menti Terület-és Vidékfejlesztési Társulást. A szervezet év elejétől dolgozik a térségért.

E két szervezet együttműködve a Tolna Megyei Önkormányzattal és Völgységi Önkormányzatok Társulásával a Helyi Fejlesztési Stratégia kidolgozásában is közreműködik, valamint elősegíti az elfogadott stratégia mentén a területén megvalósítható fejlesztések előkészítését és megvalósítását.

Szeretnénk elérni, hogy a vidék fejlesztésére szánt uniós források ne egymástól elkülönült területeken (oktatás, egészségügy, mezőgazdasági fejlesztés, kulturális fejlesztés, vállalkozásfejlesztés stb.) és ne a helyi társadalom megkérdezése nélkül legyenek felhasználva, hanem integrált kezdeményezéseken keresztül és a helyi politikai, gazdasági szereplők és civil szervezetek bevonásával.

Hiszünk abban, hogy együttműködve sikeresebbek lehetünk az elvándorlás megakadályozásában, a munkahelyteremtés segítésében, az itt élők esélyegyenlőségének biztosításában és az életkörülmények javításában, közös munkánk, szakmai együttműködésünk eredményeként szerepet kapunk a vidék fejlődési pályára állításában.


« Vissza az előző oldalra!

Csikóstőttős Község Önkormányzata - Magyar