Választási és egyéb információk

Kilátó - Test és lélek összhangja

A Kilátó épületét Csikóstőttős Község Önkormányzata 2011-ben építtette a Magyar Vidékfejlesztési Hivatal támogatásával a falu határában fekvő dombtetőre, ahonnan csodálatos kilátás nyílik Csikóstőttősre és a szomszédos településekre. A Kilátót az önkormányzat 2017-ben a TOP-1.2.1-15-TL1-2016-00007 azonosító számú „Csikóstőttős kulturális hagyományainak ápolása és turisztikai vonzerejének komplex fejlesztése” című projektben felújította. Az épület az aktív pihenésre és a relaxációra egyaránt lehetőséget nyújt, emellett igény szerint vizesblokkal és modern háztartási gépekkel felszerelt konyhával teljeskörű szolgáltatást biztosít a látogatóknak.

 

A Kilátó mellett 2011-ben egy Kneipp-ösvény került kiépítésre, ami változatos felületekkel szolgálja a rajta végigsétáló vendégek rekreációját. A Kneipp-ösvény lényege, hogy egy gyalogospályát különböző struktúrájú anyagokból, (pl. fenyőtoboz, moha, fakorongok, kisebb-nagyobb kavicsok, fakéreg stb.), néhol sekély vízmedence közbeiktatásával alakítanak ki, ami a mindennapokban nem jellemző közlekedési felület, és ezen az ösvényen gyalog, mezítláb végighaladva talpunk masszírozásával a szokatlan ingerek stimulálják, felfrissítik a szervezet működését, ami jótékonyan hat az egészségre.

 

A Kilátó tövében fekvő aromaterápiás kertben több a természetgyógyászatban használt növény is megtalálható. Ilyen például a levendula, a citromfű, zsálya, menta, rozmaring és a kakukkfű.

 

 

Köztéri fitnesz eszközök

 

Sebastian Kneipp felismerte, hogy az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. Úgy tartotta, a mozgás nem csak testi, de szellemi teljesítőképességünket is javítja, lelki békénket is megteremti.

Ennek szellemében a testmozgásra ösztönöz a Kilátó mellett létrehozott felnőtt játszótér is négy kültéri fitnesz eszközzel:

 

A kerékpár erősíti a láb izmait és fokozza a keringést.

Az evezőpad a karok, vállak, csípő, láb és hát erősítésére egyaránt alkalmas. Teljesen átmozgatja az alsó- és felső végtagokat.

A gyalogló a végtagok formálására, erősítésére és mozgékonyságának növelésére alkalmas.

A derék- és csípőformáló a derék és csípő formálására, a farizom erősítésére, valamint a test mozgáskoordinációjának fejlesztésére használható.

 


« Vissza az előző oldalra!
Csikóstőttős Község Önkormányzata - Magyar